Starta Företag

Publicerad: 17 december 2021|Senast uppdaterad: 19 augusti 2022

Så gör du för att starta företag som journalist eller författare

En författare som skriver på ett papper
Har du en vass penna och funderar på att testa vingarna som egenföretagande journalist eller författare? Vi hjälper dig som går i starta-tankar med vad du behöver tänka på inför uppstarten, med praktiska tips och råd från branscherfarna experter.
Porträttbild på en kvinna som är journalist

Kort om branschen och yrket

Victoria da Silva, Journalistförbundets Frilansjour, berättar om läget i branschen.

– Det saknas inte plattformar för att verka som journalist – både genom större kommersiella medier men också mindre privata alternativ, säger Victoria. Problemet just nu är att få upp lönsamheten och hitta nya sätt att verka på. I Journalistförbundet ökar antalet frilansmedlemmar, men trenden går mot att man inte arbetar heltid som frilans.

– Som journalist krävs att man är allmänbildad och snabbt kan sätta sig in i olika ämnen, men att nischa sig mot ett område har för många visat sig vara lyckat, fortsätter Victoria. Specialkompetens är ofta efterfrågat. Det kan vara allt från att man har haft ett tidigare yrke där man har stor erfarenhet och att man väljer att sadla om för att bli journalist eller att man är journalist i botten och väljer att specialisera sig på ett specifikt ämne.

Innan du startar är det nyttigt att ha några års erfarenhet. Framförallt är det bra att själv ha beställt jobb från frilansare, eller tagit emot och nekat säljpitchar från olika frilansare. Att kunna sitt ämne på djupet ger bättre artiklar och fler ingångar på ämnet. Det innebär att du kan sälja varianter av samma text till flera kunder och lär dig mer för varje artikel vilket minskar behovet av förberedelser inför varje intervju. Du kan i högre grad välja dina kunder och bli känd för din kunskap.

Förberedelser är A och O

Får att få din artikel publicerad måste du känna din kund. Du behöver ha mycket god känsla för önskade vinklar, rubriker och ingångar. Behövs faktaruta? Hur lång ska artikeln vara, hur många intervjupersoner behövs?

Som egenföretagare ska du sikta på att skapa innehåll som är exakt det som kunden behöver – alltså en text eller ett innehåll som är klar för publicering. Det är viktigt att planera artiklarna noga i förväg, dokumentera vad som ska ingå och när det ska vara klart.

En framgångsfaktor är att vara på tårna kompetensmässigt. Du behöver vara den som har koll på det senaste inom din nisch.

Nätverka för att ta reda på vad en viss redaktion är beredd att köpa in just nu. Om tidningen redan är väl bemannad med en viss typ av reportrar så kanske du inte behöver lägga energi på införsäljning. Men det där kan också ändras snabbt, så håll kontakten.
Jobbar du åt ett företags marknadsavdelning är det viktigt att förstå företagets strategi och hur din artikel passar in i den.

Planera jobben tidsmässigt så att de inte krockar med varandra.

Inriktningar

 • Skribent för kundtidningar, personaltidningar och medborgartidningar för webb och print.

 • Innehåll till nyhetsbrev, webb, events och sociala medier.

 • Journalist för nyheter, feature, kultur, sport o.s.v.

 • Ljud, bild och rörlig bild för exempelvis public service eller företag.

 • Producent

 • Projektledare

 • Researcher

 • Moderator

 • Podd

 • Författare

Starta eget företag

Vad krävs för att starta?

Som nystartad finns det en hel del saker att tänka på vad gäller förberedelser. Tidigare arbetslivserfarenhet från liknande uppgifter och/eller utbildning är ofta att föredra. Det är bra med fördjupad kompetens inom en specifik nisch. Nedan listar vi vad som behövs inom olika områden för att komma igång.

Material och inventarier

Datorer, programvaror och kameror går att leasa så du slipper stora investeringar. Är du fotograf eller filmare äger du förstås en eller flera kameror och objektiv.

Det går att ha kontor hemma – då får du göra dessutom göra avdrag i deklarationen. Många går med i en frilansgrupp och hyr en gemensam lokal eller en co-workingyta.

Ekonomi och juridik

I och med att du inte behöver några dyra inventarier eller material är startkostnaderna relativt låga. Det finns ofta möjlighet att ta in externa finansiella medel genom exempelvis banklån för att komma igång och kunna investera i verksamheten. Ett tips är även att ta kontakt av Almi  eller Nyföretagarcentrum  i uppstartsfasen.

Den som är registrerad som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och vill starta eget kan söka Starta eget-stöd hos Arbetsförmedlingen . Stödet räcker i sex månader, dock förlängt till ett år under Corona-pandemin. Du behöver kunna visa hur företaget ska gå med vinst och göra både affärsplan och budgetar.

Vad gäller prissättning av dina tjänster är det bra att redan från början berätta för din uppdragsgivare vad det kommer kosta. Ibland kan ett fast pris vara lättare att ta ställning till än att diskutera utifrån timpriset. Är kunden finansiellt stark kan du ta mer betalt. Underskatta inte din tid. För ett bra resultat ska du ha tid att kolla alla detaljer och det ska finnas gott om utrymme för oförutsedda händelser.

Som egenföretagare har du ofta inte samma ekonomiska trygghet som en anställd, varpå det är viktigt att teckna en företagsförsäkring och eventuellt ett medlemskap i en a-kassa. Se också över din sjukförsäkring, som täcker inkomstbortfall vid eventuell sjukfrånvaro. Det är nämligen vanligt att företagare saknar ett fullgott försäkringsskydd.

Marknadsföring

Bygg ett tydligt varumärke. Välj var någonstans du vill vara: Sociala medier, podd, hemsida, nyhetsbrev – och en bok? Andra sätt att få både uppdrag och inkomst är att vara moderator.

En bra marknadsplan gör det enklare att marknadsföra företagets verksamhet och att följa upp resultaten. I Fortnox blogg har vi sammanställt en guide om hur du snabbt och enkelt gör en proffsig marknadsplan.

Programvara

Utöver de program du använder i tjänsten behöver du framför allt ett program där du kan sköta bokföring och fakturering så du kan ta betalt för dina uppdrag. Ett tillhörande tidsredovisningsprogram kan vara skönt för att hålla koll på dina arbetade timmar och för att automatisera din administration.

Fortnox är Sveriges mest valda ekonomiprogram online, och gör det både enkelt och roligt för dig att hantera företagets administration.

Vi bjuder dig som startar nytt företag på programavgiften de första sex månaderna. Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Praktisk guide – så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår företagsguide har vi därför sammanställt information om allt du behöver veta när du startar företag – steg för steg, från start till mål.

Rekommenderad företagsform

– Majoriteten har enskild firma , som är en väldigt enkel företagsform när man vill komma igång och inte har inkomster över brytpunkten för statlig skatt, berättar Victoria da Silva. Aktiebolag  kan uppfattas som mer seriöst och är tryggare om du gör stora investeringar eller anställer. Beroende på hur verksamheten ser ut och kanske framförallt lönsamheten får man titta på vilket alternativ för bolag som är bäst.

Om du vet att du snart kommer att begära föräldrapenning eller vet med dig att du behöver vara sjukskriven i perioder så ger enskild firma ersättning baserat på schablon i branschen, inte verklig inkomst.

Vi guidar dig – steg för steg

På följande sidor har vi samlat all nödvändig information som krävs för att starta företag.

Hjälp finns att få

Ta hjälp av en branschorganisation

Som egenföretagare kan det vara skönt att ha en branschorganisation i ryggen. De kan bland annat hjälpa dig med stöd i olika frågor och du får tillgång till ett nätverk med värdefulla kontakter.

Nystartad? Testa Fortnox gratis!

Nyligen startat ditt företag? Vi ger dig en extra skjuts i uppstarten! För dig som startat företag de senaste tre månaderna bjuder vi på programavgiften för valfritt paket det första halvåret. Enkelt att komma igång med fri support och fria webbutbildningar.

 • Enkelt att komma igång.

 • Sveriges mest använda molnbaserade ekonomiprogram.

 • Fri support och fria webbutbildningar.

 • 400+ färdiga kopplingar till andra system.

 • Kopplingar till banker och myndigheter.

Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Testa gratis i sex månader

Kom igång nu

Relaterade artiklar

En kvinna som sitter vid en dator
Starta Företag|Skatter & moms|Fakturering

Publicerad: 24 maj 2022|Senast uppdaterad: 14 februari 2024

Allt om F-skatt [Guide]

F-skattsedel innebär att den som bedriver en näringsverksamhet själv ansvarar för att betala in skatter och sociala avgifter. Men måste alla ha F-skatt – eller...

Starta företag

Det finns många uppenbara fördelar med att starta eget och vara egenföretagare – inte minst att du är din egen chef och får jobba med något du valt själv. Samtidigt ska man inte skönmåla småföretagarlivet, som kan vara nog så tufft – särskilt när du kämpar för att komma igång. Målet med företagande är ofta individuellt. Vissa anser kanske att lycka är att kunna dra sig tillbaka och leva resten av livet som ekonomiskt oberoende efter en kortare tids hårt arbete. Andra ser skapandet i sig, alltså att driva och utveckla ett framgångsrikt företag, som vägen till lycka.

Så startar du en ideell förening

Har du länge drömt om att starta näringsverksamhet som verkar för medlemmarnas intressen eller rättigheter? Har du något du brinner för lite extra som du vill

Så startar du en e-handel

Två av tre personer handlar på internet under en genomsnittlig månad. Om ditt företag finns på nätet och har en e-handel, kan du fånga kunder som annars inte

Så söker du starta eget-bidrag

Starta eget-bidrag är ett stöd som Arbetsförmedlingen kan bevilja till arbetssökande som vill – och bedöms kunna – starta och driva ett eget företag. Men vad

Så startar du ett holdingbolag

Har du någon gång funderat på att starta ett moderbolag som inte bedriver någon verksamhet, men som har ett rörelsedrivande dotterbolag? Ett sådant bolag

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.