Starta Företag

Publicerad: 17 december 2021|Senast uppdaterad: 19 augusti 2022

Så gör du för att starta företag inom sport, fritid och nöjesbranschen

En person som tränar med hantlar
Funderar du på att starta eget företag i fritidsbranschen? Inspireras av Johan Sundh, ägare till Rentbike, och hans berättelse om hur det är att driva eget inom cykeluthyrning. Vi kommer dessutom med praktiska tips och råd som kan hjälpa dig i uppstarten.
Porträttbild på en man med cyklar

Kort om branschen

Vill du sätta Sverige i rörelse och erbjuda en kul fritid för barn och familjer, ungdomar, vuxna och äldre? Brinner du för förebyggande hälsoarbete? Då är det här branschen för dig. Du kommer att bidra till sänkta ohälsotal och skapa härliga upplevelser för många.

Branschen rymmer allt som förgyller fritiden. Några exempel är gokart, zipline, skiduthyrning, escaperum, studsmatteanläggningar, padelhallar, sup- och mountainbikeuthyrning.

Johan Sundh, ägare till Rentbike, berättar hur det har varit att starta och driva företag med fokus på cykeluthyrning.

– Det är en bra idé att starta företag inom den sport man gillar. Vi erbjuder bokning online och cyklar för uthyrning till hotell- frilufts- och turismanläggningar, De behöver inte göra något annat mer än att lämna ut cykeln, men de får fler kunder. Vi hjälper också privatpersoner att serva cykeln hemma – det är superpopulärt hos alla som inte har dragkrok på bilen, säger Johan.

Att Johan är tillfreds med sin arbetssituation råder det inga tvivel om.

– Det här är det bästa jag har gjort! Jag jobbade som inköpare innan. Nu kan jag styra mig själv och min tid. Jag får träffa massor av spännande nya kunder och leverantörer. Jag har utan tvekan lärt mig otroligt mycket.

Förutom att cykelsporten växer startas också rekordmånga padelhallar och gym. Människor vill komma ut och röra på sig.

Starta eget företag

Vad krävs för att starta?

Inom de allra flesta inriktningar krävs ingen specifik utbildning eller dylikt. För att driva ett framgångsrikt företag inom fritidsbranschen är det främst ett brinnande intresse och goda yrkeskunskaper som behövs. Johan Sundh, Rentbike, berättar om sina erfarenheter och vad som är bra att tänka på när man ska komma igång med sitt företag.

Material, inventarier och lokaler

– Jag köpte åtta cyklar till bra pris via en bekant. Sedan blev det fler och fler cyklar. Idag har jag uthyrning av cyklar från Stockholm till Ystad. Österlen och Båstad går klart bäst. Jag har sagt upp mig från mitt jobb och lever helt på cyklarna, berättar Johan Sundh.

Johan betonar att lokalen inte behöver kosta skjortan, och tipsar om att hyra ett ställe som passar just din verksamhet.

– Jag hyr ett garage, en mycket enkel och billig lokal. Den mobila cykelservicen sköter jag i ett täckt släp som jag också använder för att leverera cyklar till uthyrare. Jag har också en underleverantör som har en bil som är ombyggd till cykelverkstad.

Ekonomi och juridik

Beroende på vad för typ av verksamhet du startar kan det kosta olika mycket i början. Vissa verksamheter kräver stora insatser i början i form av inköp av material, medan andra kräver mindre.

Det finns ofta möjlighet att ta in externa finansiella medel genom exempelvis banklån för att komma igång och kunna investera i verksamheten. Ett tips är även att ta kontakt med Almi  eller Nyföretagarcentrum  i uppstartsfasen.

Glöm heller inte bort försäkringen – många småföretagare saknar ett fullgott försäkringsskydd. Teckna en företagsförsäkring och eventuellt ett medlemskap i en a-kassa. Se också över din sjukförsäkring, som täcker inkomstbortfall vid eventuell sjukfrånvaro.

Programvara

I samband med företagets första affärshändelse träder bokföringsplikten i kraft, vilket innebär att du behöver någon form av programvara för din ekonomi.
Johan Sundh, Rentbike, berättar om sin uppsättning.

– Bokföring, fakturering, integration med Zettle, företagsswish och betalningslösningen Stripe. Sedan märkte jag att det fanns efterfrågan på ett bokningssystem. Folk ville boka och betala på nätet. Då skiftade jag fokus och investerade i ett sådant system. I samband med det sökte jag ett projektstöd inriktat på hållbarhet – och fick det! Det underlättade min IT-investering, avslutar Johan Sundh.

Fortnox är Sveriges mest valda ekonomiprogram online, och gör det både enkelt och roligt för dig att hantera företagets administration.

Vi bjuder dig som startar nytt företag på programavgiften de första sex månaderna. Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Marknadsföring

Marknadsföring kan ske i olika kanaler så som sociala medier , tidningar eller på webben. Var noga med att identifiera din målgrupp, det vill säga vilka du huvudsakligen önskar sälja till, för att bli mer pricksäker i marknadsföringen. Vissa målgrupper, till exempel unga, kanske är mer mottagliga för marknadsföring via sociala medier, medan ett äldre klientel kanske främst tar del av marknadsföring i mer klassiska kanaler som dagstidningar.

En bra marknadsplan gör det enklare att marknadsföra företagets verksamhet och att följa upp resultaten. I Fortnox blogg har vi sammanställt en guide om hur du snabbt och enkelt gör en proffsig marknadsplan.

Ska du anställa?

Om du har behov av att anställa personal finns det en hel del att tänka på. I vår företagsguide om lön och löneadministration  har vi samlat allt du behöver veta om att anställa. Glöm inte att anmäla till Skatteverket att företaget är arbetsgivare. Med ett bra löneprogram  behöver du inte vara någon expert för att hantera löner – lagar och regler är ofta inlagda och hålls uppdaterade direkt inne i programmet.

Praktisk guide – så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår företagsguide har vi därför sammanställt information om allt du behöver veta när du startar företag – steg för steg, från start till mål.

Rekommenderad företagsform

Så länge man har en annan anställning vid sidan av sitt företag eller inte har så stora intäkter så kan enskild firma vara bra. Likaså om du saknar anställda eller är småbarnsförälder. Då baseras sjukpenning och föräldrapenning på en schablonlön för branschen oavsett hur mycket pengar du faktiskt har tjänat senaste året.

Om du har stora kostnader i samband med uppstarten eller under tiden du driver ditt företag kan aktiebolag vara att föredra. Det finns flera fördelar med aktiebolag – bland annat är det en egen juridisk person vilket innebär att du inte är personligt ansvarig för företagets ekonomiska åtaganden. Det innebär att det enda du riskerar att förlora är det kapital du satsat i företaget. Att driva aktiebolag är även ett tryggare och bättre alternativ om du har tänkt att anställda.

Vi guidar dig – steg för steg

På följande sidor har vi samlat all nödvändig information som krävs för att starta företag.

Hjälp finns att få

Ta hjälp av en branschorganisation

Som egenföretagare kan det vara skönt att ha en branschorganisation i ryggen. De kan bland annat hjälpa dig med stöd i olika frågor och du får tillgång till ett nätverk med värdefulla kontakter.

Följ länkarna nedan för att kika runt bland olika organisationer

Nystartad? Testa Fortnox gratis!

Nyligen startat ditt företag? Vi ger dig en extra skjuts i uppstarten! För dig som startat företag de senaste tre månaderna bjuder vi på programavgiften för valfritt paket det första halvåret. Enkelt att komma igång med fri support och fria webbutbildningar.

  • Enkelt att komma igång.

  • Sveriges mest använda molnbaserade ekonomiprogram.

  • Fri support och fria webbutbildningar.

  • 400+ färdiga kopplingar till andra system.

  • Kopplingar till banker och myndigheter.

Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Testa gratis i sex månader

Kom igång nu

Relaterade artiklar

En kvinna som sitter vid en dator
Starta Företag|Skatter & moms|Fakturering

Publicerad: 24 maj 2022|Senast uppdaterad: 14 februari 2024

Allt om F-skatt [Guide]

F-skattsedel innebär att den som bedriver en näringsverksamhet själv ansvarar för att betala in skatter och sociala avgifter. Men måste alla ha F-skatt – eller...

Starta företag

Det finns många uppenbara fördelar med att starta eget och vara egenföretagare – inte minst att du är din egen chef och får jobba med något du valt själv. Samtidigt ska man inte skönmåla småföretagarlivet, som kan vara nog så tufft – särskilt när du kämpar för att komma igång. Målet med företagande är ofta individuellt. Vissa anser kanske att lycka är att kunna dra sig tillbaka och leva resten av livet som ekonomiskt oberoende efter en kortare tids hårt arbete. Andra ser skapandet i sig, alltså att driva och utveckla ett framgångsrikt företag, som vägen till lycka.

Så startar du en ideell förening

Har du länge drömt om att starta näringsverksamhet som verkar för medlemmarnas intressen eller rättigheter? Har du något du brinner för lite extra som du vill

Så startar du en e-handel

Två av tre personer handlar på internet under en genomsnittlig månad. Om ditt företag finns på nätet och har en e-handel, kan du fånga kunder som annars inte

Så söker du starta eget-bidrag

Starta eget-bidrag är ett stöd som Arbetsförmedlingen kan bevilja till arbetssökande som vill – och bedöms kunna – starta och driva ett eget företag. Men vad

Så startar du ett holdingbolag

Har du någon gång funderat på att starta ett moderbolag som inte bedriver någon verksamhet, men som har ett rörelsedrivande dotterbolag? Ett sådant bolag

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.