17 december 2021

Så gör du för att starta företag inom hälso- och sjukvård

En person som bildar ett hjärta med sina händer
Jobbar du kanske idag inom vården, men är sugen på att testa vingarna och starta eget? Eller verkar det bara som en spännande bransch att vara verksam i, där du får möjligheten att bidra till ett friskare samhälle? Vi hjälper dig som går i starta-tankar med vad du behöver tänka på inför uppstarten, med tips och råd från en branschexpert.

Kort om branschen

Det här är en stark och växande bransch med framtiden för sig. Sjukvård och omsorg är den fråga som flest svenskar anser är den viktigaste politiska frågan.

Branschen styrs mer än andra av politiska beslut och det är viktigt att du som egen företagare förstår hur besluten fattas. Du har ett stort personligt ansvar för att företräda hela branschen.

– Många av de privata vårdföretagen är mycket eftertraktade internationellt. Både deras affärsideér men också tack vare ett modernt ledarskap och att det finns många kvinnor på VD-posterna, säger Rikard Johansson på Vårdföretagarna.

De flesta startar eget inom området sjukvård, därefter kommer området individ och familj och sedan tandläkarmottagningar. Drivkraften för de som startar är viljan att bidra till en förändring av något slag, till exempel ökad kvalitet.

– Att driva eget inom vårdsektorn innebär ofta större frihet i förhållande till offentlig sektor som tidigare var ens arbetsgivare, berättar Rikard Johansson. Det är en chans att bedriva vård och omsorg på ett sätt som man själv anser att den ska utföras och med större fokus på dem man finns till för.

Inriktningar

 • Vårdcentraler med fysisk och digifysisk verksamhet

 • Fysioterapi, allmänna och verksamhet med specialistmottagningar

 • Läkartjänster, exempelvis allmänmedicin eller specialistmottagningar

 • Mödravårdscental och barnavårdscentral

 • Individ och familjeomsorg med t ex HVB eller gruppboenden

 • Äldreomsorg med hemtjänst eller äldreboenden

 • Personlig assistans

 • Tandläkare

Vad krävs för att starta?

Vi tipsar, tillsammans med Rikard Johansson, om bra saker att tänka på inom olika områden när du startar eget företag inom vården.

Licenser, startavgifter och förkunskaper

– Det krävs ett aktiekapital och även avgifter för tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Kommunen eller regionen kan också ställa upp behörighetskrav, berättar Rikard Johansson.

– Ett råd är att tidigt knyta upp en personlig mentor som gjort resan själv. Det är viktigt att ha en coach som du kan bolla frågeställningar med och som hjälper dig att prioritera och hålla fokus.
Du behöver kunna lagen om offentlig upphandling, LOU och lagen om valfrihetssystem, LOV samt de lagrum som styr ditt verksamhetsområde.

Se över vilka försäkringar du behöver. Har du avtal med en region ingår oftast skydd för dina patienter.

Material, inventarier och lokaler

Vad du behöver för typ av materiella förutsättningar beror helt på vilken inriktning du väljer. Se till att ha ändamålsenliga lokaler och utrustning för just din verksamhet.

Ekonomi och juridik

Beroende på verksamhet kan det krävas ganska höga startkostnader för att komma igång. Vid behov finns ofta möjlighet att ta in externa finansiella medel genom exempelvis banklån för att kunna investera i verksamheten. Ett tips är även att ta kontakt med Almi eller Nyföretagarcentrum i uppstartsfasen.

Som egenföretagare har du ofta inte samma ekonomiska trygghet som en anställd, varpå det är viktigt att teckna en företagsförsäkring och eventuellt ett medlemskap i en a-kassa. Se också över din sjukförsäkring, som täcker inkomstbortfall vid eventuell sjukfrånvaro. Det är nämligen vanligt att företagare saknar ett fullgott försäkringsskydd.

Vad gäller juridiken är det viktigt att hålla koll så allt går rätt till.

– Dubbelkolla alltid med en jurist även om du tror dig veta vad du gör. Gäller det anställningsavtal är det en fördel att vara med i en arbetsgivarorganisation. Hos Vårdföretagarna ingår rådgivning och vi har tillgång till kompetenta arbetsrättsjurister, berättar Rikard Johansson.

Programvara

Utöver de program du använder i tjänsten behöver du framför allt ett bokförings- och faktureringsprogram så att du kan sköta din bokföring och ta betalt från dina kunder. Ett system för journaler är också nödvändigt om du arbetar inom vården.

Fortnox är Sveriges mest valda ekonomiprogram online, och gör det både enkelt och roligt för dig att hantera företagets administration.

Vi bjuder dig som startar nytt företag på programavgiften de första sex månaderna. Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Marknadsföring

Rikard Johansson berättar om hur det fungerar att skaffa nya kunder, i en relativt reglerad och speciell bransch.

– Fokusera på det du gör bra och vill göra bättre. Ett sätt att hitta en ny marknad kan vara att etablera dig i en annan kommun eller i en annan region. I upphandlingar enligt Lagen om valfrihetssystem (LOV) finns alla aktuella kundvalssystem på valfrihetswebben. Till skillnad från Lagen om offentlig upphandling (LOU) kan du i ett kundvalssystem enligt LOV komma in i systemet när som helst, säger Rikard.

Antingen kan du vara ansluten till regionen och erbjuda skattefinansierad vård eller så kan du starta en verksamhet som finansieras helt av kunderna. Många företagare samarbetar också med försäkringsbolag och stora företag.

– Mycket bygger på att du kan vinna offentliga upphandlingar och att du får verka inom valfrihetssystemen. Som egen kan också driva verksamhet som bygger på att du själv hittar alla kunder.

– För marknadsföringen krävs en bra hemsida och optimering på Google Sök, avslutar Rikard.

En bra marknadsplan gör det enklare att marknadsföra företagets verksamhet och att följa upp resultaten. I Fortnox blogg har vi sammanställt en guide om hur du snabbt och enkelt gör en proffsig marknadsplan.

Ska du anställa?

Om du har behov av att anställa personal finns det en hel del att tänka på. I vår företagsguide om lön och löneadministration har vi samlat allt du behöver veta om att anställa. Glöm inte att anmäla till Skatteverket att företaget är arbetsgivare. Med ett bra löneprogram behöver du inte vara någon expert för att hantera löner – lagar och regler är ofta inlagda och hålls uppdaterade direkt inne i programmet.

Praktisk guide – så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår företagsguide har vi därför sammanställt information om allt du behöver veta när du startar företag – steg för steg, från start till mål.

Rekommenderad företagsform

Rikard Johansson tipsar om företagsform:

– Aktiebolag. I förfrågningsunderlaget kan det enligt lag finnas krav på en viss företagsform, berättar han.

I och med att ett aktiebolag är en juridisk person blir du inte personligt ansvarig för företagets ekonomiska åtaganden, vilket är en fördel.

Vi guidar dig – steg för steg

På följande sidor har vi samlat all nödvändig information som krävs för att starta företag.

Ta hjälp av en branschorganisation

Som egenföretagare kan det vara skönt att ha en branschorganisation i ryggen. De kan bland annat hjälpa dig med stöd i olika frågor och du får tillgång till ett nätverk med värdefulla kontakter.

Nystartad? Testa Fortnox gratis!

Nyligen startat ditt företag? Vi ger dig en extra skjuts i uppstarten! För dig som startat företag de senaste tre månaderna bjuder vi på programavgiften för valfritt paket det första halvåret. Enkelt att komma igång med fri support och fria webbutbildningar.

 • Enkelt att komma igång.

 • Sveriges mest använda molnbaserade ekonomiprogram.

 • Fri support och fria webbutbildningar.

 • 400+ färdiga kopplingar till andra system.

 • Kopplingar till banker och myndigheter.

Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

En man i en raket som laddar för start för att illustrera kapitlet om starta företag
Testa gratis i sex månader

Kom igång nu