Starta Företag

Publicerad: 17 december 2021|Senast uppdaterad: 19 augusti 2022

Så gör du för att starta företag inom transportbranschen

Lastbilar som kör på en motorväg
Har du ett brinnande intresse för transport? Kanske arbetat med det under en period, men börjar bli sugen på att testa dina egna vingar? Vi hjälper dig som går i starta eget-tankar med vad du behöver tänka på inför uppstarten av din företagardröm. Ta del av tips och råd från en branschexpert och annan matnyttig information som är bra att känna till när du startar företag.
Porträttbild på Andreas Lönnquist

Kort om branschen

Att arbeta inom transport är ett spännande yrke, där du kommer i kontakt med mycket människor. Det finns många olika inriktningar att välja beroende på var du har ditt intresse och din kompetens.

– Det är en bred bransch där det är en fördel att hitta en egen nisch, säger Andreas Lönnquist, VD på Billafrakt som utför specialtransporter, maskintransporter, projekt- och speditionsuppdrag.

Branschen står även inför ett spännande skifte, där du får vara del av en förändringsprocess.

– Transportbranschen kommer antagligen att gå igenom en del större förändringar med tanke på klimatfrågan. Det kan finnas både för- och nackdelar med det, säger Andreas. Branschen står också inför ett generationsskifte, vilket är en fördel om du ska köpa ett befintligt företag.

Många som startar eget i transportbranschen köper en befintlig bil som redan har uppdrag. För att lyckas gäller det att hitta en nisch och satsa på service och kvalité.

– Fördelen med transportbranschen är att du skapar dina egna dagar. Det blir väldigt varierat, säger Andreas Lönnquist.

Inriktningar

 • Åkeri – Äger bilar som huvudsyssla och har en eller ett fåtal uppdragsgivare. Ungefär hälften av Sveriges åkerier är enbilsåkare som är anslutna till en lastbilcentral eller ett förmedlingsföretag.

 • Transportfirma – Kan ha egna fordon men fokuserar på att utföra tjänsten och lånar ofta in fordon och chaufför.

 • Lastbilcentraler (LBC) – Hjälper åkerier med försäljning och administration. Åkerier kan ansluta sig.

 • Transportförmedlingsföretag – Sluter avtal med köpare av transporttjänster. Anlitar åkerier som utför transporterna via transportörsavtal. Transportförmedlingsföretagens affärsidé är att minska transportkostnaderna genom att samlasta gods. De har ett stort nätverk av kunder och åkerier och kan därför erbjuda kompletta transporttjänster och i många fall även logistik i form av lagerhantering och distribution.

Fler exempel:

 • Budfirma

 • Taxi och specialtaxi för viss målgrupp

 • Samåkningsservice

 • Återvinningsbranschen

 • Containertrannsporter

 • Byggvaror till kund

 • Entreprenadtransporter – grusbilar

 • Flyttransporter

 • Dagligvarutransporter

 • Nischat mot vissa producenter, exempelvis närodlat

Starta eget företag

Vad krävs för att starta?

Det är bra att veta innan vilken typ av kunder du vill ha och vilka varor du ska frakta eftersom varje typ av gods har sina krav. Undersök noga var behoven finns i branschen innan du bestämmer dig för att starta eget.

Nedan listar vi tillsammans med Andreas Lönnquist, VD på Billafrakt som utför specialtransporter, maskintransporter, projekt- och speditionsuppdrag, ett antal tips inom olika områden för dig som planerar att starta eget.

Material, inventarier och lokaler

Framför allt behöver du ett fordon till din verksamhet. Här finns pengar att spara genom att köpa begagnat.

– En begagnad bil kostar runt en miljon, säger Andreas Lönnquist. Ett nytt ekipage kostar 2-4 miljoner.

De flesta enmansföretagen i branschen har inget utpräglat kontor, utan är ofta mobila.

– Enbilsåkarna har ofta kontoret på fickan och lastbilen hemma på kvällen, uppger Andreas Lönnquist. Jobbar de åt någon så kan det finnas uppställningsyta vid deras lokaler.

Tillgång till ett verktyg och en yta där du kan underhålla och ta hand om ditt fordon är att föredra. Har du inte det redan idag kan det finnas möjlighet att hyra ett lämpligt ställe i närheten.

Ekonomi och juridik

Startkostnaderna i och med att du behöver ett fordon för att kunna bedriva din verksamhet är relativt höga. Det finns ofta möjlighet att ta in externa finansiella medel genom exempelvis banklån för att komma igång och kunna investera i verksamheten. Ett tips är även att ta kontakt med Almi  eller Nyföretagarcentrum  i uppstartsfasen.

Glöm heller inte bort försäkringen – det är vanligt att företagare saknar ett fullgott försäkringsskydd.

– Försäkra företaget, fordon, transport, rättsskydd och rörelseansvar, och dig själv, tipsar Andreas Lönnquist.

Det är också viktigt att hålla koll på avtal och tillstånd.

– För att bedriva godstransport behöver du trafiktillstånd. Sedan anmäler du fordonet i yrkesmässig trafik hos Transportstyrelsen. Transportbranschen är en av de mest reglerade branscherna så det finns många lagar och förordningar att lära sig.

Programvara

Utöver de eventuella system du använder i tjänsten behöver du ett bokförings- och faktureringsprogram så att du kan sköta din bokföring och ta betalt från dina kunder. Använd med fördel ett program som går att integrera med dina externa system, så du slipper att lägga onödig tid på att flytta över information mellan dem.

Fortnox är Sveriges mest valda ekonomiprogram online, och gör det både enkelt och roligt för dig att hantera hela företagets administration. Med vår integrationslicens kopplar du enkelt ihop systemet med både för- och eftersystem för sömlös överföring av data.

Vi bjuder dig som startar nytt företag på programavgiften de första sex månaderna. Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Marknadsföring

Marknadsföring kan ske i olika kanaler så som sociala medier , tidningar eller på webben. Var noga med att identifiera din målgrupp, det vill säga vilka du huvudsakligen önskar sälja till, för att bli mer pricksäker i marknadsföringen. Vissa målgrupper, till exempel unga, kanske är mer mottagliga för marknadsföring via sociala medier, medan ett äldre klientel kanske främst tar del av marknadsföring i mer klassiska kanaler som dagstidningar.

– Hitta din målgrupp. Sätt upp en hemsida och ha en närvaro i sociala medier. Sätt upp skyltar och låt anställda bära företagets logga. Håll koll på vad konkurrenterna gör, säger Andreas Lönnquist.

En bra marknadsplan gör det enklare att marknadsföra företagets verksamhet och att följa upp resultaten. I Fortnox blogg har vi sammanställt en guide om hur du snabbt och enkelt gör en proffsig marknadsplan.

Ska du anställa?

Om du har behov av att anställa personal finns det en hel del att tänka på. I vår företagsguide om lön och löneadministration  har vi samlat allt du behöver veta om att anställa. Glöm inte att anmäla till Skatteverket att företaget är arbetsgivare. Med ett bra löneprogram  behöver du inte vara någon expert för att hantera löner – lagar och regler är ofta inlagda och hålls uppdaterade direkt inne i programmet.

Praktisk guide – så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår företagsguide har vi därför sammanställt information om allt du behöver veta när du startar företag – steg för steg, från start till mål.

Rekommenderad företagsform

Med anledning av det kapital du behöver satsa på bland annat fordon i samband med att du startar företaget är ofta aktiebolag  att föredra.

– Aktiebolag rekommenderas även för enmansföretag på grund av investeringen. Däremot kan chaufförer starta en enskild firma  och sälja tjänsten till någon som äger en bil.

I och med att ett aktiebolag är en juridisk person blir du inte personligt ansvarig för företagets ekonomiska åtaganden, vilket är en fördel.

Vi guidar dig – steg för steg

På följande sidor har vi samlat all nödvändig information som krävs för att starta företag.

Hjälp finns att få

Ta hjälp av en branschorganisation

Som egenföretagare kan det vara skönt att ha en branschorganisation i ryggen. De kan bland annat hjälpa dig med stöd i olika frågor och du får tillgång till ett nätverk med värdefulla kontakter. Nedan tipsar vi om branschorganisationer för dig i transportbranschen.

Nystartad? Testa Fortnox gratis!

Nyligen startat ditt företag? Vi ger dig en extra skjuts i uppstarten! För dig som startat företag de senaste tre månaderna bjuder vi på programavgiften för valfritt paket det första halvåret. Enkelt att komma igång med fri support och fria webbutbildningar.

 • Enkelt att komma igång.

 • Sveriges mest använda molnbaserade ekonomiprogram.

 • Fri support och fria webbutbildningar.

 • 400+ färdiga kopplingar till andra system.

 • Kopplingar till banker och myndigheter.

Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Testa gratis i sex månader

Kom igång nu

Relaterade artiklar

En kvinna som sitter vid en dator
Fakturering|Skatter & moms|Starta Företag

Publicerad: 24 maj 2022|Senast uppdaterad: 14 februari 2024

Allt om F-skatt [Guide]

F-skattsedel innebär att den som bedriver en näringsverksamhet själv ansvarar för att betala in skatter och sociala avgifter. Men måste alla ha F-skatt – eller...

Starta företag

Det finns många uppenbara fördelar med att starta eget och vara egenföretagare – inte minst att du är din egen chef och får jobba med något du valt själv. Samtidigt ska man inte skönmåla småföretagarlivet, som kan vara nog så tufft – särskilt när du kämpar för att komma igång. Målet med företagande är ofta individuellt. Vissa anser kanske att lycka är att kunna dra sig tillbaka och leva resten av livet som ekonomiskt oberoende efter en kortare tids hårt arbete. Andra ser skapandet i sig, alltså att driva och utveckla ett framgångsrikt företag, som vägen till lycka.

Så startar du en ideell förening

Har du länge drömt om att starta näringsverksamhet som verkar för medlemmarnas intressen eller rättigheter? Har du något du brinner för lite extra som du vill

Så startar du en e-handel

Två av tre personer handlar på internet under en genomsnittlig månad. Om ditt företag finns på nätet och har en e-handel, kan du fånga kunder som annars inte

Så söker du starta eget-bidrag

Starta eget-bidrag är ett stöd som Arbetsförmedlingen kan bevilja till arbetssökande som vill – och bedöms kunna – starta och driva ett eget företag. Men vad

Så startar du ett holdingbolag

Har du någon gång funderat på att starta ett moderbolag som inte bedriver någon verksamhet, men som har ett rörelsedrivande dotterbolag? Ett sådant bolag

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.