Starta Företag

Publicerad: 17 december 2021|Senast uppdaterad: 26 april 2023

Så gör du för att starta företag som återförsäljare av profilreklam

En person som håller en massa färgprover i sina händer
Arbetar du idag inom profilreklam, men är sugen på att testa vingarna som egenföretagare? Eller är du helt novis, men tycker att det verkar som en spännande bransch? Vi hjälper dig som går i starta-tankar med bra saker att tänka på inför uppstarten, med praktiska tips och råd från en branscherfaren expert.
Porträttbild på en man vid en sjö

Kort om branschen

Profilreklam till företag är en av Sveriges snabbast växande reklammedia och slås omsättningsmässigt bara av internetreklam och möten och events, enligt Kjell Harbom, SBPR.

De flesta nya företag är avknoppningar från gamla bolag, en säljare som har alla kontakter och kör igång på egen hand.

– Traditionellt sett har profilreklam varit regional. Företag köper produktreklam av en lokal återförsäljare. Men det finns ett antal nya aktörer som jobbar helt digitalt och de bolagen går väldigt bra, säger Kjell Harbom på Svensk branschförening för profil- och reklamartiklar, SBPR.

Tillverkningen sker inte förrän beställningen är gjord vilket gör att återförsäljarna slipper hålla lager.

– Det är drömmen för en inköpare att söka och beställa allt på nätet, säger Kjell.

Grenar inom branschen

  • Återförsäljarna: Mindre aktörer som jobbar direkt mot företagen, ofta i en region men allt mer direkt på nätet.

  • Importörerna: Större aktörer som har kontakt med tillverkare i exempelvis Kina.

Starta eget företag

Vad krävs för att starta?

Branschen är väldigt entreprenörsdriven. Man får skapa sin egen business och måste älska kundkontakt. Vi tipsar, tillsammans med Kjell Harbom, om bra saker att tänka på inom olika områden.

Material, inventarier och lokaler

En fördel med profilreklamsbranschen är att det ofta inte behövs några större investeringar initialt. I många fall räcker det i princip med en dator – kontoret kan du till att börja med ha hemifrån.

Ekonomi och juridik

För att få kunder rekommenderar Kjell Harbom att du specialiserar dig:

– Välj din nisch och jobba digitalt.

Som egenföretagare har du ofta inte samma ekonomiska trygghet som en anställd, varpå det är viktigt att teckna en företagsförsäkring och eventuellt ett medlemskap i en a-kassa. Se också över din sjukförsäkring, som täcker inkomstbortfall vid eventuell sjukfrånvaro. Det är nämligen vanligt att företagare saknar ett fullgott försäkringsskydd. Ett tips är även att ta kontakt med Almi  eller Nyföretagarcentrum  i uppstartsfasen för finansiering och vägledning.

Vad gäller juridiken finns det lite att hålla koll på.

– Du måste kunna skattereglerna för företag som ger bort gåvor till personalen . Reglerna inom kemikalielagstiftningen är ofta snåriga för importörer. Därför är det ofta etablerade företag som redan har kunskapen som börjar importera, berättar Kjell Harbom.

Programvara

I samband med företagets första affärshändelse träder bokföringsskyldigheten i kraft. Fortnox vill därför tipsa om att du redan från början har ett bokföringsprogram. Ett faktureringsprogram är också nödvändigt så att du kan ta betalt från dina kunder på ett smidigt sätt.

Fortnox är Sveriges mest valda ekonomiprogram online, och gör det både enkelt och roligt för dig att hantera företagets administration.

Vi bjuder dig som startar nytt företag på programavgiften de första sex månaderna. Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Marknadsföring

Marknadsföring kan ske i olika kanaler så som sociala medier , tidningar eller på webben. Var noga med att identifiera din målgrupp, det vill säga vilka du huvudsakligen önskar sälja till, för att bli mer pricksäker i marknadsföringen. Vissa målgrupper, till exempel unga, kanske är mer mottagliga för marknadsföring via sociala medier, medan ett äldre klientel kanske främst tar del av marknadsföring i mer klassiska kanaler som dagstidningar.

En bra marknadsplan gör det enklare att marknadsföra företagets verksamhet och att följa upp resultaten. I Fortnox blogg har vi sammanställt en guide om hur du snabbt och enkelt gör en proffsig marknadsplan.

Ska du anställa?

Om du har behov av att anställa personal finns det en hel del att tänka på. I vår företagsguide om lön och löneadministration  har vi samlat allt du behöver veta om att anställa. Glöm inte att anmäla till Skatteverket att företaget är arbetsgivare. Med ett bra löneprogram  behöver du inte vara någon expert för att hantera löner – lagar och regler är ofta inlagda och hålls uppdaterade direkt inne i programmet.

Praktisk guide – så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår företagsguide har vi därför sammanställt information om allt du behöver veta när du startar företag – steg för steg, från start till mål.

Rekommenderad företagsform

– Aktiebolag är rekommenderat, men eftersom den inledande investeringen ofta är låg så finns det en del enskilda firmor också, säger Kjell Harbom.

I och med att ett aktiebolag är en juridisk person blir du inte personligt ansvarig för företagets ekonomiska åtaganden, vilket är en fördel.

Vi guidar dig – steg för steg

På följande sidor har vi samlat all nödvändig information som krävs för att starta företag.

Hjälp finns att få

Ta hjälp av en branschorganisation

Som egenföretagare kan det vara skönt att ha en branschorganisation i ryggen.

De kan bland annat hjälpa dig med stöd i olika frågor och du får tillgång till ett nätverk med värdefulla kontakter.

SBPR , Sveriges branschförening profil och reklamartiklar, är inriktade på just profilreklambranschen.

Nystartad? Testa Fortnox gratis!

Nyligen startat ditt företag? Vi ger dig en extra skjuts i uppstarten! För dig som startat företag de senaste tre månaderna bjuder vi på programavgiften för valfritt paket det första halvåret. Enkelt att komma igång med fri support och fria webbutbildningar.

  • Enkelt att komma igång.

  • Sveriges mest använda molnbaserade ekonomiprogram.

  • Fri support och fria webbutbildningar.

  • 400+ färdiga kopplingar till andra system.

  • Kopplingar till banker och myndigheter.

Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Testa gratis i sex månader

Kom igång nu

Relaterade artiklar

En kvinna som sitter vid en dator
Starta Företag|Skatter & moms|Fakturering

Publicerad: 24 maj 2022|Senast uppdaterad: 14 februari 2024

Allt om F-skatt [Guide]

F-skattsedel innebär att den som bedriver en näringsverksamhet själv ansvarar för att betala in skatter och sociala avgifter. Men måste alla ha F-skatt – eller...

Starta företag

Det finns många uppenbara fördelar med att starta eget och vara egenföretagare – inte minst att du är din egen chef och får jobba med något du valt själv. Samtidigt ska man inte skönmåla småföretagarlivet, som kan vara nog så tufft – särskilt när du kämpar för att komma igång. Målet med företagande är ofta individuellt. Vissa anser kanske att lycka är att kunna dra sig tillbaka och leva resten av livet som ekonomiskt oberoende efter en kortare tids hårt arbete. Andra ser skapandet i sig, alltså att driva och utveckla ett framgångsrikt företag, som vägen till lycka.

Så startar du en ideell förening

Har du länge drömt om att starta näringsverksamhet som verkar för medlemmarnas intressen eller rättigheter? Har du något du brinner för lite extra som du vill

Så startar du en e-handel

Två av tre personer handlar på internet under en genomsnittlig månad. Om ditt företag finns på nätet och har en e-handel, kan du fånga kunder som annars inte

Så söker du starta eget-bidrag

Starta eget-bidrag är ett stöd som Arbetsförmedlingen kan bevilja till arbetssökande som vill – och bedöms kunna – starta och driva ett eget företag. Men vad

Så startar du ett holdingbolag

Har du någon gång funderat på att starta ett moderbolag som inte bedriver någon verksamhet, men som har ett rörelsedrivande dotterbolag? Ett sådant bolag

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.