Starta Företag

Publicerad: 17 december 2021|Senast uppdaterad: 19 augusti 2022

Så gör du för att starta företag som städare

En person som håller i städutrustning
Drömmer du om att starta eget företag, och har ett intresse för städning, skötsel och underhåll? Vi hjälper dig som går i starta-tankar med bra saker att tänka på inför uppstarten, med praktiska tips och råd från en branscherfaren expert.
Porträttbild på en man

Kort om branschen

Städbranschen är en växande bransch som underlättar människors vardag.

– RUT-avdraget har öppnat upp en privat marknad för företag som erbjuder städning, hemservice och fastighetsskötsel. Andra kunder kan vara kommuner eller privata företag, säger Ari Kouvonen, näringspolitisk expert på Serviceföretagen Almega.

– Tröskeln till att starta eget inom städbranschen är inte lika stor som för många andra branscher, fortsätter Ari. Det behövs inte heller så stora investeringar. Genom att vara serviceinriktad så kommer man långt.

– Det här är rörliga jobb med mycket kundkontakt. Håll koll på RUT-reglerna om du har privatkunder.

Inriktningar

  • Städning hos företag eller kommuner

  • Hemservice med RUT-avdrag

  • Fönsterputsning

  • Fastighetsskötsel

Starta eget företag

Vad krävs för att starta?

För att starta städbolag behövs det inte några licenser eller liknande.

– Men det är en stor fördel att genomgå branschens städutbildning SRY för att kunna leverera professionell städning, säger Ari Kouvonen.

Vi hjälper dig med saker att tänka på inom olika områden nedan.

Material, inventarier och lokaler

– Det beror på typen av företag men det är ofta inte så stora investeringar, säger Ari Kouvonen. Generellt är det här inte en bransch som kräver stora lokaler. Har du dyra maskiner behövs säker förvaring för dem.

Framför allt behöver du material nog att genomföra dina arbetsuppgifter. Någon slags fordon kan vara att föredra om du åker mycket mellan olika jobb.

Ekonomi och juridik

Som egenföretagare har du ofta inte samma ekonomiska trygghet som en anställd, varpå det är viktigt att teckna en företagsförsäkring och eventuellt ett medlemskap i en a-kassa. Se också över din sjukförsäkring, som täcker inkomstbortfall vid eventuell sjukfrånvaro. Det är nämligen vanligt att företagare saknar ett fullgott försäkringsskydd.

Ett tips är även att ta kontakt med Almi  eller Nyföretagarcentrum  i uppstartsfasen för ekonomiskt stöd och rådgivning. Den som är registrerad som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och vill starta eget kan söka Starta eget-stöd hos Arbetsförmedlingen. Du behöver kunna visa hur företaget ska gå med vinst och göra både affärsplan och budgetar.

Vad gäller juridiken kan det vara bra att gå med i en arbetsgivarorganisation.

– Genom att vara medlem hos Almega Serviceföretagen ingår juridisk rådgivning inom arbetsrätt i medlemskapet. Serviceföretagen erbjuder även allmänna kontraktsvillkor till sina medlemmar, berättar Ari Kouvonen.

Marknadsföring

– Se till att synas på Google och håll kontakten med befintliga kunder.
Nätverka, marknadsför dig i sociala medier och skapa bra innehåll och leadsgenerering på din webbsida, tipsar Ari Kouvonen.

En bra marknadsplan gör det enklare att marknadsföra företagets verksamhet och att följa upp resultaten. I Fortnox blogg har vi sammanställt en guide om hur du snabbt och enkelt gör en proffsig marknadsplan.

Programvara

I samband med företagets första affärshändelse träder bokföringsplikten i kraft, vilket innebär att du behöver någon form av programvara för din ekonomi.

Fortnox är Sveriges mest valda ekonomiprogram online, och gör det både enkelt och roligt för dig att hantera företagets administration.

Vi bjuder dig som startar nytt företag på programavgiften de första sex månaderna. Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Ska du anställa?

Om du har behov av att anställa personal finns det en hel del att tänka på. I Fortnox företagsguide om lön och löneadministration  har vi samlat allt du behöver veta om att anställa. Glöm inte att anmäla till Skatteverket att företaget är arbetsgivare. Med ett bra löneprogram  behöver du inte vara någon expert för att hantera löner – lagar och regler är ofta inlagda och hålls uppdaterade direkt inne i programmet.

Praktisk guide – så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår företagsguide har vi därför sammanställt information om allt du behöver veta när du startar företag – steg för steg, från start till mål.

Rekommenderad företagsform

Enskild firma fungerar bra så länge företaget är lite mindre. Om du anställer och när företaget är din huvudsakliga inkomstkälla är det ofta fördelaktigt att driva företaget som ett aktiebolag. I och med att ett aktiebolag är en juridisk person blir du inte personligt ansvarig för företagets ekonomiska åtaganden, vilket är en fördel.

Vi guidar dig – steg för steg

På följande sidor har vi samlat all nödvändig information som krävs för att starta företag.

Nystartad? Testa Fortnox gratis!

Nyligen startat ditt företag? Vi ger dig en extra skjuts i uppstarten! För dig som startat företag de senaste tre månaderna bjuder vi på programavgiften för valfritt paket det första halvåret. Enkelt att komma igång med fri support och fria webbutbildningar.

  • Enkelt att komma igång.

  • Sveriges mest använda molnbaserade ekonomiprogram.

  • Fri support och fria webbutbildningar.

  • 400+ färdiga kopplingar till andra system.

  • Kopplingar till banker och myndigheter.

Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Testa gratis i sex månader

Kom igång nu

Relaterade artiklar

En kvinna som sitter vid en dator
Starta Företag|Skatter & moms|Fakturering

Publicerad: 24 maj 2022|Senast uppdaterad: 14 februari 2024

Allt om F-skatt [Guide]

F-skattsedel innebär att den som bedriver en näringsverksamhet själv ansvarar för att betala in skatter och sociala avgifter. Men måste alla ha F-skatt – eller...

Starta företag

Det finns många uppenbara fördelar med att starta eget och vara egenföretagare – inte minst att du är din egen chef och får jobba med något du valt själv. Samtidigt ska man inte skönmåla småföretagarlivet, som kan vara nog så tufft – särskilt när du kämpar för att komma igång. Målet med företagande är ofta individuellt. Vissa anser kanske att lycka är att kunna dra sig tillbaka och leva resten av livet som ekonomiskt oberoende efter en kortare tids hårt arbete. Andra ser skapandet i sig, alltså att driva och utveckla ett framgångsrikt företag, som vägen till lycka.

Så startar du en ideell förening

Har du länge drömt om att starta näringsverksamhet som verkar för medlemmarnas intressen eller rättigheter? Har du något du brinner för lite extra som du vill

Så startar du en e-handel

Två av tre personer handlar på internet under en genomsnittlig månad. Om ditt företag finns på nätet och har en e-handel, kan du fånga kunder som annars inte

Så söker du starta eget-bidrag

Starta eget-bidrag är ett stöd som Arbetsförmedlingen kan bevilja till arbetssökande som vill – och bedöms kunna – starta och driva ett eget företag. Men vad

Så startar du ett holdingbolag

Har du någon gång funderat på att starta ett moderbolag som inte bedriver någon verksamhet, men som har ett rörelsedrivande dotterbolag? Ett sådant bolag

Kom igång med Fortnox
Allt för ditt företag – på ett ställe

Är du nystartad eller vill du byta till Fortnox?
Här är paketen som gör det enklare att driva företag.

Nyfiken på mer?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av nyheter, kunskap och inspiration.

Genom att kontakta Fortnox kommer dina personuppgifter behandlas enligt Fortnox Integritetsmeddelande

Fortnox Företagsguide
En kunskapsbank om företagande

För inspiration och kunskap till dig som står inför att starta nytt, eller vill ta ditt bolag till nästa nivå. Vi guidar dig genom företagets olika faser och utmaningar.