Så gör du för att starta din egen restaurang, cateringfirma, bar eller café


Fortnox AB Fortnox AB Fortnox AB
Fortnox AB
fortnox_logo_black.jpg
Fortnox AB 2021 sv

Kort om branschen

Att starta och driva restaurang eller ett café passar dig som brinner för det kreativa och service. Arbetet är rörligt och serviceinriktat, och mycket kundkontakt ingår. Ofta innebär det även en hel del kvälls- och helgarbete.

Restaurang-1-190x179.png

Just nu står restaurangbranschen inför stora utmaningar i och med corona-pandemin och restriktionerna som den medför. Trots det väljer många att våga satsa på att starta företag inom branschen, vilket tyder på ett stark tro på att det snart kommer att vända.

Bild på Urban WahlinUrban Wahlin, rådgivare på Nyföretagarcentrum, har lång erfarenhet av restaurangbranschen.

– Just nu blöder den här branschen, berättar Urban och syftar till den rådande corona-situationen i slutet av 2020. Men ändå startas en hel del företag, vilket även det är en följd av pandemin. En del ger upp sina företag och säljer. Marknaden är till köparens fördel så många övertar lager och hyresavtal. En del köper ut sina konkurrenter. En del likviderar och startar nytt trots att de har ett företag. Fastighetsägarna kan också vara mer medgörliga nu om det kommer en duktig person med erfarenhet.

Inriktningar

 • Restaurang

 • Café

 • Food truck

 • Gatukök

 • Catering

 • Gatumat

 • Bar

Vad krävs för att starta?

Tidigare erfarenheter och förkunskaper om branschen är ofta nödvändigt. Många som startar är eller har varit anställda på en restaurang eller motsvarande under en tid. Någon specifik utbildning krävs inte såvida du inte ska servera vin och sprit, även om kunskap såklart alltid är meriterande.

Fragor_och_svar-190x179.png

Material, inventarier och lokaler

Inom denna bransch är lokalens läge och utformning viktigare än i många andra branscher. Det är ofta en fördel att ha en lokal på en geografisk plats där många personer rör sig, exempelvis i centrum eller i ett industriområde om du satsar på en lunchrestaurang. Hanterar du livsmedel behövs tillstånd från kommunen, och lokalerna ska vara anpassade för ändamålet.

Börja med att boka en tid med kommunens miljö- och hälsoskyddskontor. Livsmedelshantering kräver tillstånd från kommunen. Det behöver dock inte vara så komplicerat och de flesta kommuner är serviceinriktade. Ibland behövs även bygglov.

När det kommer till utrustning kan det lätt springa iväg kostnadsmässigt om sådant inte redan finns på plats i lokalen. Håll därför utkik efter begagnade inventarier för att spara pengar – allt behöver inte vara nytt.

Ekonomi och juridik

Ta hjälp av Almi eller Nyföretagarcentrum i starten. Kolla även runt i ditt eget nätverk om du har någon med värdefull kunskap som kan agera bollplank och liknande. Behöver du hjälp med finansiering går det ofta att hitta externa finansiärer så som banker (lån) eller riskkapitalister för att komma igång med verksamheten.

Som egenföretagare behöver du en företagsförsäkring. Det är även att rekommendera att gå med i en A-kassa. Se också över din sjukförsäkring, då det är vanligt att företagare saknar ett fullgott försäkringsskydd.

Marknadsföring

Marknadsföring kan ske i olika kanaler så som sociala medier, tidningar eller på webben. Var noga med att identifiera din målgrupp, det vill säga vilka du huvudsakligen önskar sälja till, för att bli mer pricksäker i marknadsföringen. För restauranger är lokalen och dess position en viktig del av marknadsföringen. Välj gärna en plats där många går förbi eller som ligger på ett annat fördelaktigt ställe dit folk tar sig.

En bra marknadsplan gör det enklare att marknadsföra företagets verksamhet och att följa upp resultaten. I vår blogg har vi sammanställt en guide om hur du snabbt och enkelt gör en proffsig marknadsplan.

Ska du anställa?

Om du har behov av att anställa personal finns det en hel del att tänka på. I vår företagsguide om lön och löneadministration har vi samlat allt du behöver veta om att anställa. Tänk på att registrera företaget som arbetsgivare genom verksamt.se.

Programvara

I samband med företagets första affärshändelse träder bokföringsplikten i kraft, vilket innebär att du behöver någon form av programvara för din ekonomi. Eftersom du med största sannolikhet även kommer att ha ett kassasystem så väljer du med fördel ett bokföringsprogram som går att integrera med kassasystemet. Läs mer om hur du kan koppla ihop Fortnox med externa system.

För att ditt företags försäljning ska omfattas av skyldigheten att registreras i ett kassaregister ska försäljningen ske mot kontant betalning eller mot betalning med kontokort. Alla former av elektroniska betalningar, t ex Swish, är enligt Skatteverket att jämställa med betalning med kontokort.

Vi bjuder dig som startar nytt företag på programavgiften de första sex månaderna. Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Testa Fortnox gratis i sex månader

Praktisk guide - så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår företagsguide har vi därför sammanställt information om allt du behöver veta när du startar företag – steg för steg, från start till mål.

Fortnox_foretagsguide-190x179.png

Rekommenderad företagsform

Börja med att bestämma vilken företagssform du vill starta företaget som. Flera börjar med en enskild firma parallellt med andra inkomstkällor, men det finns även fördelar med att välja aktiebolag – speciellt om du ska anställa.

Vi guidar dig – steg för steg

Ta hjälp av en branschorganisation

Som egenföretagare kan det vara skönt att ha en branschorganisation i ryggen. De kan bland annat hjälpa dig med stöd i olika frågor och du får tillgång till ett nätverk med värdefulla kontakter.

Branschorganisationer-190x179.png
 • Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Bland medlemmarna finns bland annat restauranger och hotell.

 • Sveriges bagare och konditorer riktar sig till dig som driver företag inom bageribranschen i Sverige.

Nystartad? Testa Fortnox gratis!

Nyligen startat ditt företag? Vi ger dig en extra skjuts i uppstarten! För dig som startat företag de senaste tre månaderna bjuder vi på programavgiften för valfritt paket det första halvåret. Enkelt att komma igång med fri support och fria webbutbildningar.

Raket som symboliserar start av företag
 • Enkelt att komma igång.

 • Sveriges mest använda molnbaserade ekonomiprogram.

 • Fri support och fria webbutbildningar.

 • 400+ färdiga kopplingar till andra system.

 • Kopplingar till banker och myndigheter.

Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Vad tyckte du om den här sidan?