Så gör du för att starta företag som journalist eller författare


Fortnox AB Fortnox AB Fortnox AB
Fortnox AB
fortnox_logo_black.jpg
Fortnox AB 2021 sv

Kort om branschen och yrket

Victoria da Silva, Journalistförbundets Frilansjour, berättar om läget i branschen.

Illustration av papper och penna som symboliserar arbetsredskap för journalister och författare

– Det saknas inte plattformar för att verka som journalist – både genom större kommersiella medier men också mindre privata alternativ, säger Victoria. Problemet just nu är att få upp lönsamheten och hitta nya sätt att verka på. I Journalistförbundet ökar antalet frilansmedlemmar, men trenden går mot att man inte arbetar heltid som frilans.
Victoria da Silva
– Som journalist krävs att man är allmänbildad och snabbt kan sätta sig in i olika ämnen, men att nischa sig mot ett område har för många visat sig vara lyckat, fortsätter Victoria. Specialkompetens är ofta efterfrågat. Det kan vara allt från att man har haft ett tidigare yrke där man har stor erfarenhet och att man väljer att sadla om för att bli journalist eller att man är journalist i botten och väljer att specialisera sig på ett specifikt ämne.

Innan du startar är det nyttigt att ha några års erfarenhet. Framförallt är det bra att själv ha beställt jobb från frilansare, eller tagit emot och nekat säljpitchar från olika frilansare. Att kunna sitt ämne på djupet ger bättre artiklar och fler ingångar på ämnet. Det innebär att du kan sälja varianter av samma text till flera kunder och lär dig mer för varje artikel vilket minskar behovet av förberedelser inför varje intervju. Du kan i högre grad välja dina kunder och bli känd för din kunskap.

Förberedelser är A och O

Får att få din artikel publicerad måste du känna din kund. Du behöver ha mycket god känsla för önskade vinklar, rubriker och ingångar. Behövs faktaruta? Hur lång ska artikeln vara, hur många intervjupersoner behövs?

Som egenföretagare ska du sikta på att skapa innehåll som är exakt det som kunden behöver – alltså en text eller ett innehåll som är klar för publicering. Det är viktigt att planera artiklarna noga i förväg, dokumentera vad som ska ingå och när det ska vara klart.

En framgångsfaktor är att vara på tårna kompetensmässigt. Du behöver vara den som har koll på det senaste inom din nisch.

Nätverka för att ta reda på vad en viss redaktion är beredd att köpa in just nu. Om tidningen redan är väl bemannad med en viss typ av reportrar så kanske du inte behöver lägga energi på införsäljning. Men det där kan också ändras snabbt, så håll kontakten.
Jobbar du åt ett företags marknadsavdelning är det viktigt att förstå företagets strategi och hur din artikel passar in i den.

Planera jobben tidsmässigt så att de inte krockar med varandra.

Inriktningar

 • Skribent för kundtidningar, personaltidningar och medborgartidningar för webb och print.

 • Innehåll till nyhetsbrev, webb, events och sociala medier.

 • Journalist för nyheter, feature, kultur, sport o.s.v.

 • Ljud, bild och rörlig bild för exempelvis public service eller företag.

 • Producent

 • Projektledare

 • Researcher

 • Moderator

 • Podd

 • Författare

Vad krävs för att starta?

Som nystartad finns det en hel del saker att tänka på vad gäller förberedelser. Tidigare arbetslivserfarenhet från liknande uppgifter och/eller utbildning är ofta att föredra. Det är bra med fördjupad kompetens inom en specifik nisch. Nedan listar vi vad som behövs inom olika områden för att komma igång.

Fragor_och_svar-190x179.png

Material och inventarier

Datorer, programvaror och kameror går att leasa så du slipper stora investeringar. Är du fotograf eller filmare äger du förstås en eller flera kameror och objektiv.

Det går att ha kontor hemma – då får du göra dessutom göra avdrag i deklarationen. Många går med i en frilansgrupp och hyr en gemensam lokal eller en co-workingyta.

Ekonomi och juridik

I och med att du inte behöver några dyra inventarier eller material är startkostnaderna relativt låga. Det finns ofta möjlighet att ta in externa finansiella medel genom exempelvis banklån för att komma igång och kunna investera i verksamheten. Ett tips är även att ta kontakt av Almi eller Nyföretagarcentrum i uppstartsfasen.

Den som är registrerad som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och vill starta eget kan söka Starta eget-stöd hos Arbetsförmedlingen. Stödet räcker i sex månader, dock förlängt till ett år under Corona-pandemin. Du behöver kunna visa hur företaget ska gå med vinst och göra både affärsplan och budgetar.

Vad gäller prissättning av dina tjänster är det bra att redan från början berätta för din uppdragsgivare vad det kommer kosta. Ibland kan ett fast pris vara lättare att ta ställning till än att diskutera utifrån timpriset. Är kunden finansiellt stark kan du ta mer betalt. Underskatta inte din tid. För ett bra resultat ska du ha tid att kolla alla detaljer och det ska finnas gott om utrymme för oförutsedda händelser.

Som egenföretagare har du ofta inte samma ekonomiska trygghet som en anställd, varpå det är viktigt att teckna en företagsförsäkring och eventuellt ett medlemskap i en a-kassa. Se också över din sjukförsäkring, som täcker inkomstbortfall vid eventuell sjukfrånvaro. Det är nämligen vanligt att företagare saknar ett fullgott försäkringsskydd.

Marknadsföring

Bygg ett tydligt varumärke. Välj var någonstans du vill vara: Sociala medier, podd, hemsida, nyhetsbrev – och en bok? Andra sätt att få både uppdrag och inkomst är att vara moderator.

En bra marknadsplan gör det enklare att marknadsföra företagets verksamhet och att följa upp resultaten. I Fortnox blogg har vi sammanställt en guide om hur du snabbt och enkelt gör en proffsig marknadsplan.

Programvara

Utöver de program du använder i tjänsten behöver du framför allt ett program där du kan sköta bokföring och fakturering så du kan ta betalt för dina uppdrag. Ett tillhörande tidsredovisningsprogram kan vara skönt för att hålla koll på dina arbetade timmar och för att automatisera din administration.

Fortnox är Sveriges mest valda ekonomiprogram online, och gör det både enkelt och roligt för dig att hantera företagets administration.

Vi bjuder dig som startar nytt företag på programavgiften de första sex månaderna. Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Testa Fortnox gratis i sex månader

Praktisk guide - så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår företagsguide har vi därför sammanställt information om allt du behöver veta när du startar företag – steg för steg, från start till mål.

Fortnox_foretagsguide-190x179.png

Rekommenderad företagsform

– Majoriteten har enskild firma, som är en väldigt enkel företagsform när man vill komma igång och inte har inkomster över brytpunkten för statlig skatt, berättar Victoria da Silva. Aktiebolag kan uppfattas som mer seriöst och är tryggare om du gör stora investeringar eller anställer. Beroende på hur verksamheten ser ut och kanske framförallt lönsamheten får man titta på vilket alternativ för bolag som är bäst.

Om du vet att du snart kommer att begära föräldrapenning eller vet med dig att du behöver vara sjukskriven i perioder så ger enskild firma ersättning baserat på schablon i branschen, inte verklig inkomst.

Vi guidar dig – steg för steg

På följande sidor har vi samlat all nödvändig information som krävs för att starta företag.

Ta hjälp av en branschorganisation

Som egenföretagare kan det vara skönt att ha en branschorganisation i ryggen. De kan bland annat hjälpa dig med stöd i olika frågor och du får tillgång till ett nätverk med värdefulla kontakter.

Branschorganisationer-190x179.png

Nystartad? Testa Fortnox gratis!

Nyligen startat ditt företag? Vi ger dig en extra skjuts i uppstarten! För dig som startat företag de senaste tre månaderna bjuder vi på programavgiften för valfritt paket det första halvåret. Enkelt att komma igång med fri support och fria webbutbildningar.

Raket som symboliserar start av företag
 • Enkelt att komma igång.

 • Sveriges mest använda molnbaserade ekonomiprogram.

 • Fri support och fria webbutbildningar.

 • 400+ färdiga kopplingar till andra system.

 • Kopplingar till banker och myndigheter.

Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Vad tyckte du om den här sidan?