Så gör du för att starta företag som städare


Fortnox AB Fortnox AB Fortnox AB
Fortnox AB
fortnox_logo_black.jpg
Fortnox AB 2021 sv

Kort om branschen

Städbranschen är en växande bransch som underlättar människors vardag.

Stadning-190x179.png

– RUT-avdraget har öppnat upp en privat marknad för företag som erbjuder städning, hemservice och fastighetsskötsel. Andra kunder kan vara kommuner eller privata företag, säger Ari Kouvonen, näringspolitisk expert på Serviceföretagen Almega.
Bild på Ari Kouvonen
– Tröskeln till att starta eget inom städbranschen är inte lika stor som för många andra branscher, fortsätter Ari. Det behövs inte heller så stora investeringar. Genom att vara serviceinriktad så kommer man långt.

– Det här är rörliga jobb med mycket kundkontakt. Håll koll på RUT-reglerna om du har privatkunder.

Inriktningar

  • Städning hos företag eller kommuner

  • Hemservice med RUT-avdrag

  • Fönsterputsning

  • Fastighetsskötsel

Vad krävs för att starta?

För att starta städbolag behövs det inte några licenser eller liknande.

Fragor_och_svar-190x179.png

– Men det är en stor fördel att genomgå branschens städutbildning SRY för att kunna leverera professionell städning, säger Ari Kouvonen.

Vi hjälper dig med saker att tänka på inom olika områden nedan.

Material, inventarier och lokaler

– Det beror på typen av företag men det är ofta inte så stora investeringar, säger Ari Kouvonen. Generellt är det här inte en bransch som kräver stora lokaler. Har du dyra maskiner behövs säker förvaring för dem.

Framför allt behöver du material nog att genomföra dina arbetsuppgifter. Någon slags fordon kan vara att föredra om du åker mycket mellan olika jobb.

Ekonomi och juridik

Som egenföretagare har du ofta inte samma ekonomiska trygghet som en anställd, varpå det är viktigt att teckna en företagsförsäkring och eventuellt ett medlemskap i en a-kassa. Se också över din sjukförsäkring, som täcker inkomstbortfall vid eventuell sjukfrånvaro. Det är nämligen vanligt att företagare saknar ett fullgott försäkringsskydd.

Ett tips är även att ta kontakt med Almi eller Nyföretagarcentrum i uppstartsfasen för ekonomiskt stöd och rådgivning. Den som är registrerad som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och vill starta eget kan söka Starta eget-stöd hos Arbetsförmedlingen. Du behöver kunna visa hur företaget ska gå med vinst och göra både affärsplan och budgetar.

Vad gäller juridiken kan det vara bra att gå med i en arbetsgivarorganisation.

– Genom att vara medlem hos Almega Serviceföretagen ingår juridisk rådgivning inom arbetsrätt i medlemskapet. Serviceföretagen erbjuder även allmänna kontraktsvillkor till sina medlemmar, berättar Ari Kouvonen.

Marknadsföring

– Se till att synas på Google och håll kontakten med befintliga kunder.
Nätverka, marknadsför dig i sociala medier och skapa bra innehåll och leadsgenerering på din webbsida, tipsar Ari Kouvonen.

En bra marknadsplan gör det enklare att marknadsföra företagets verksamhet och att följa upp resultaten. I Fortnox blogg har vi sammanställt en guide om hur du snabbt och enkelt gör en proffsig marknadsplan.

Programvara

I samband med företagets första affärshändelse träder bokföringsplikten i kraft, vilket innebär att du behöver någon form av programvara för din ekonomi.

Fortnox är Sveriges mest valda ekonomiprogram online, och gör det både enkelt och roligt för dig att hantera företagets administration.

Vi bjuder dig som startar nytt företag på programavgiften de första sex månaderna. Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Testa Fortnox gratis i sex månader

Ska du anställa?

Om du har behov av att anställa personal finns det en hel del att tänka på. I Fortnox företagsguide om lön och löneadministration har vi samlat allt du behöver veta om att anställa. Glöm inte att anmäla till Skatteverket att företaget är arbetsgivare. Med ett bra löneprogram behöver du inte vara någon expert för att hantera löner – lagar och regler är ofta inlagda och hålls uppdaterade direkt inne i programmet.

Praktisk guide - så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår företagsguide har vi därför sammanställt information om allt du behöver veta när du startar företag – steg för steg, från start till mål.

Fortnox_foretagsguide-190x179.png

Rekommenderad företagsform

Enskild firma fungerar bra så länge företaget är lite mindre. Om du anställer och när företaget är din huvudsakliga inkomstkälla är det ofta fördelaktigt att driva företaget som ett aktiebolag. I och med att ett aktiebolag är en juridisk person blir du inte personligt ansvarig för företagets ekonomiska åtaganden, vilket är en fördel.

Vi guidar dig – steg för steg

På följande sidor har vi samlat all nödvändig information som krävs för att starta företag.

Ta hjälp av en branschorganisation

Som egenföretagare kan det vara skönt att ha en branschorganisation i ryggen. De kan bland annat hjälpa dig med stöd i olika frågor och du får tillgång till ett nätverk med värdefulla kontakter.

Branschorganisationer-190x179.png

Nystartad? Testa Fortnox gratis!

Nyligen startat ditt företag? Vi ger dig en extra skjuts i uppstarten! För dig som startat företag de senaste tre månaderna bjuder vi på programavgiften för valfritt paket det första halvåret. Enkelt att komma igång med fri support och fria webbutbildningar.

Raket som symboliserar start av företag
  • Enkelt att komma igång.

  • Sveriges mest använda molnbaserade ekonomiprogram.

  • Fri support och fria webbutbildningar.

  • 400+ färdiga kopplingar till andra system.

  • Kopplingar till banker och myndigheter.

Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Vad tyckte du om den här sidan?