Så gör du för att starta företag som IT- och webbkonsult


Fortnox AB Fortnox AB Fortnox AB
Fortnox AB
fortnox_logo_black.jpg
Fortnox AB 2021 sv

Kort om branschen

– Allt fler verksamheter digitaliseras eftersom det ökar lönsamheten och höjer kundvärdet, säger Pär Nygårds, näringspolitisk expert på bransch- och arbetsgivarorganisationen IT&Telekomföretagen, om det aktuella läget i branschen.

Illustration av dator och mobil som symboliserar arbetsredskap för yrket it- och webbkonsult

Och visst är det en spännande och snabbrörlig bransch. Digitaliseringen i samhället går fort, och hittills finns det inte tecken på att accelerationen kommer att avta – snarare tvärtom.
Pär Nygårds, näringspolitisk expert på bransch- och arbetsgivarorganisationen IT&Telekomföretagen
– Många företag och organisationer digitaliserar i snabb takt och det finns därför ett stort behov av kompetenta konsulter som kan hjälpa till. Behovet är så stort att det råder kompetensbrist på marknaden. Spetskompetens inom exempelvis artificiell intelligens eller dataanalys är högt eftertraktad, säger Pär Nygårds.

Hur det är att driva företag inom IT och webb varierar beroende på vilken inriktning du väljer, och det finns många olika ingångar. En del är entreprenörer och satsar på en egen produkt. Andra bygger upp en kompetens genom att vara anställd och går sedan över till att vara konsult, ofta hos samma kund. Man kan också bli underkonsult till en större konsultbyrå.

Inriktningar

  • Webbutvecklare

  • Backendutvecklare

  • Systemvetare

  • Dataanalytiker

Vad krävs för att starta?

Som nystartad finns det en hel del saker att tänka på vad gäller förberedelser. För vissa inriktningar i branschen krävs lång utbildning, annat går med tid och tålamod att lära sig på internet och på kortare kurser. Nedan listar vi tillsammans med Pär Nygårds, näringspolitisk expert på bransch- och arbetsgivarorganisationen IT&Telekomföretagen, ett antal tips inom olika områden för dig som planerar att starta eget.

Fragor_och_svar-190x179.png

Material, inventarier och lokaler

– Spetskompetens är din absolut viktigaste tillgång, säger Pär. I övrigt behöver du oftast bara en bra dator med uppkoppling och programvaror.

Vad gäller lokaler berättar Pär att många väljer att sitta på plats hos kunden. Det är även vanligt att man hyr en co-workingyta på till exempel ett kontorshotell, eller att man arbetar från sitt hemmakontor.

Ekonomi och juridik

I och med att du inte behöver några dyra inventarier eller material är startkostnaderna relativt låga. Det finns ofta möjlighet att ta in externa finansiella medel genom exempelvis banklån för att komma igång och kunna investera i verksamheten. Ett tips är även att ta kontakt med Almi eller Nyföretagarcentrum i uppstartsfasen.

Det är viktigt att attrahera nya kunder, utan att för den sakens skull glömma att vårda befintliga kundrelationer, för att få ihop ekonomin.

– Som konsult är det bra att bearbeta både nya och befintliga kunder, berättar Pär Nygårds. Tänk på att sommaren och vid jul är lågsäsong så intäkterna ska täcka upp för de månaderna också. Budgetera för ständig kompetensutveckling och bygg en ekonomisk buffert.

– Att använda standardavtal för dina affärskontrakt är ett enkelt sätt för dig som driver ett mindre företag att få mer fokus på din affär. Bransch- och arbetsgivarorganisationen IT&Telekomföretagen erbjuder standardavtal som passar de flesta typer av affärssituationer, berättar Pär.

Som egenföretagare har du ofta inte samma ekonomiska trygghet som en anställd, varpå det är viktigt att teckna en företagsförsäkring och eventuellt ett medlemskap i en a-kassa. Se också över din sjukförsäkring, som täcker inkomstbortfall vid eventuell sjukfrånvaro. Det är nämligen vanligt att företagare saknar ett fullgott försäkringsskydd.

Marknadsföring

– Var aktiv och uppsökande. Gå med i communitys. Det finns generellt en vana att hjälpa varandra och samarbeta, tipsar Pär Nygårds.

– Bygg en portfolio som visar vad du kan och berätta om lyckade case. I en intervjusituation, beskriv i detalj hur du kan skapa värde för kunden. Ha certifiering och licenser på plats och lämna referenser. Certifieringar är viktigt för att snabbt ge kunder en uppfattning om vad du kan och inte, avslutar Pär.

Marknadsföring kan ske i olika kanaler så som sociala medier, tidningar eller på webben. Var noga med att identifiera din målgrupp, det vill säga vilka du huvudsakligen önskar sälja till, för att bli mer pricksäker i marknadsföringen. Vissa målgrupper, till exempel unga, kanske är mer mottagliga för marknadsföring via sociala medier, medan ett äldre klientel kanske främst tar del av marknadsföring i mer klassiska kanaler som dagstidningar.

En bra marknadsplan gör det enklare att marknadsföra företagets verksamhet och att följa upp resultaten. I Fortnox blogg har vi sammanställt en guide om hur du snabbt och enkelt gör en proffsig marknadsplan.

Programvara

Utöver de program du använder i tjänsten behöver du framför allt ett bokförings- och faktureringsprogram så att du kan sköta din bokföring och ta betalt från dina kunder. Ett tillhörande tidsredovisningsprogram kan vara skönt för att automatisera din administration.

Fortnox är Sveriges mest valda ekonomiprogram online, och gör det både enkelt och roligt för dig att hantera företagets administration.

Vi bjuder dig som startar nytt företag på programavgiften de första sex månaderna. Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Testa Fortnox gratis i sex månader

Ska du anställa?

Om du har behov av att anställa personal finns det en hel del att tänka på. I vår företagsguide om lön och löneadministration har vi samlat allt du behöver veta om att anställa. Glöm inte att anmäla till Skatteverket att företaget är arbetsgivare. Med ett bra löneprogram behöver du inte vara någon expert för att hantera löner – lagar och regler är ofta inlagda och hålls uppdaterade direkt inne i programmet.

Praktisk guide - så startar du

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på när man befinner sig i uppstartsfasen av sitt nya företag. I vår företagsguide har vi därför sammanställt information om allt du behöver veta när du startar företag – steg för steg, från start till mål.

Fortnox_foretagsguide-190x179.png

Rekommenderad företagsform

Aktiebolag, då det ofta upplevs mer professionellt. I och med att ett aktiebolag är en juridisk person blir du inte personligt ansvarig för företagets ekonomiska åtaganden, vilket är en fördel. Läs mer om att starta aktiebolag här. Har du inte startkapital nog går det också alldeles utmärkt att starta företaget som en enskild firma.

Vi guidar dig – steg för steg

På följande sidor har vi samlat all nödvändig information som krävs för att starta företag.

Ta hjälp av en branschorganisation

Som egenföretagare kan det vara skönt att ha en branschorganisation i ryggen. De kan bland annat hjälpa dig med stöd i olika frågor och du får tillgång till ett nätverk med värdefulla kontakter.

Branschorganisationer-190x179.png

Nystartad? Testa Fortnox gratis!

Nyligen startat ditt företag? Vi ger dig en extra skjuts i uppstarten! För dig som startat företag de senaste tre månaderna bjuder vi på programavgiften för valfritt paket det första halvåret. Enkelt att komma igång med fri support och fria webbutbildningar.

Raket som symboliserar start av företag
  • Enkelt att komma igång.

  • Sveriges mest använda molnbaserade ekonomiprogram.

  • Fri support och fria webbutbildningar.

  • 400+ färdiga kopplingar till andra system.

  • Kopplingar till banker och myndigheter.

Gäller nystartade företag som startats under de senaste tre månaderna, räknat från beställningstillfället.

Vad tyckte du om den här sidan?